21 Απριλίου 2013

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Τέλος σε επετηρίδα - «αρχαιότητα» προαναγγέλλει ο Γ. Στουρνάρας

Πηγή: www.ethnos.gr


Ρύθμιση,η οποία θα περιορίζει τη σημασία των ετών προϋπηρεσίας που έχει κάποιος στο δημόσιο τομέα, για να μπορέσει να προαχθεί σε ανώτερη βαθμίδα, προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την προώθηση νεότερων αλλά και με καλύτερα προσόντα στελεχών.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής,ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης του δημοσίου τομέα, παρουσιάζει τις προθέσεις της κυβέρνησης ,για αλλαγές στο θεσμό της επετηρίδας και της αρχαιότητας.«Θεωρώ ότι έχει κλείσει το θέμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τώρα μένει η υλοποίηση.

Η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου δεν συνεπάγεται νέες αποχωρήσεις, αλλά μια διαρκή διαδικασίας βελτίωση» δηλώνει χαρακτηριστικά, για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών στις επόμενες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα θα τεθεί το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στην εστίαση,αλλά και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για τον κίνδυνο αφελληνισμού τους, ενώ για την Εθνική και τη Εurobank σημειώνει ότι οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από το εάν θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση.

«Πρωταρχικό ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή» τονίζει ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι στην ουσία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ φορολογικής πολιτικής, που ασκείται από το ΥΠΟΙΚ, και εφαρμογής της πολιτικής , που ασκείται από το νέο γγ. Εσόδων που, όπως αναφέρει, «χαίρει πλέον ουσιαστικής ανεξαρτησίας στην άσκηση των καθηκόντων του».    



ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται στο Δημόσιο         

Από τις καταργήσεις 10 οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, τις συγχωνεύσεις 5 κρατικών φορέων αλλά και τις καταργήσεις οργανικών θέσεων ακόμα και διοικητικών μονάδων σε εταιρίες του Δημοσίου που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, θα προκύψει η πρώτη δεξαμενή των 1.800 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. 

Αυτές θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα, σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς η κατάργηση οργανισμών ή οργανικών θέσεων οδηγεί σε απόλυση το προσωπικό που εργάζεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη έχουν κατατεθεί προτάσεις που αφορούν:

1. Την άμεση κατάργηση των φορέων του Δημοσίου που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό και έχουν συσταθεί στο παρελθόν για την πρόσληψη «ημετέρων». Στην κόκκινη λίστα των υπό κατάργηση φορέων που εξετάζει η κυβέρνηση βρίσκονται: 
  • Εθνικό ίδρυμα μελετών Θ. Κολοκοτρώνης ο «Γερός του Μοριά»
  • Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας
  • Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου
  • Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς
  • Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών
  • Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης
  • Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων
  • Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
  • Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου
  • Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου
  • Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών σχέσεων κ.α. 
Ο μέσος όρος απασχολούμενων στους συγκεκριμένους φορείς δεν ξεπερνά τα 7-9 άτομα.

2. Η μεγαλύτερη δεξαμενή υποχρεωτικών απομακρύνσεων θα προέλθει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και τελούν σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχει προταθεί η κατάργηση οργανικών θέσεων ακόμα και ολόκληρων κλάδων (κλητήρες, καθαρίστριες κτλ.) ή διοικητικών δομών (π.χ. Διοικητικής υποστήριξης) που έχουν αξιολογηθεί ως μη αναγκαίες και θα οδηγήσουν σε απόλυση το προσωπικό, στην ΕΥΑΘ, σε μικρά λιμάνια και μαρίνες, στα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και στους υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμούς όπως οι ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, ο Οργανισμός Διεξαγωγής ιπποδρομιών Ελλάδος, ο ΟΠΑΠ αλλά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

Το ίδιο μοντέλο, με την κατάργηση οργανικών θέσεων, αναμένεται να ακολουθηθεί εντός του 2013 για την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΠ, το ΟΛΘ και τα περιφερειακά λιμάνια, τα ΕΛΠΕ, τη ΛΑΡΚΟ τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία όπλων που έχουν ενταχθεί στις επόμενες κινήσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

3. Από τις συγχωνεύσεις οργανισμών απ’ όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα απολυθεί.

4. Περίπου 200 δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και μετά τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μπορούν να τεθούν σε οριστική παύση. 

Μόνο αυτές οι περιπτώσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση σε δεύτερο βαθμό μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι στα Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά.


Πού ανοίγουν οι πόρτες

Με την ίδια ταχύτητα προετοιμάζει η κυβέρνηση και τον προγραμματισμό 1.800 προσλήψεων μέχρι τον Ιούνιο -που θα προέλθουν από την κατηγορία των επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ- αξιοποιώντας τη συμφωνία με την τρόικα για την εφαρμογή της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε υποχρεωτική αποχώρηση».

Η βασική δεξαμενή των προσλήψεων θα προέλθει από τους επιτυχόντες διαγωνισμών που έχουν ολοκληρωθεί από το 2008, με τον διορισμό αρχικά των κατόχων πανεπιστημιακών τίτλων και κατόπιν των επιτυχόντων δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης όπου κριθεί αναγκαίο.

Οι θέσεις που θα καλύψουν οι διοριστέοι θα είναι κατά προτεραιότητα σε ασφαλιστικά ταμεία, (ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΕ), σε ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου οικονομικών αλλά και σε άλλες υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού (π.χ. ΚΕΠ).           

                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου