18 Αυγούστου 2013

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΒΟΛΤΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ''ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ'' ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διοργανώνουν νυχτερινή διαδρομή με το τρενάκι του Πηλίου «Μουτζούρης», με αφορμή τον εορτασμό της επετείου συμπλήρωσης 110 χρόνων της σιδηροδρομικής γραμμής Λεχώνια Μηλιές (1903 - 2013).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 18:00. 
Κατά την έναρξη της διαδρομής από τα Λεχώνια ο Χορευτικός Όμιλος Άνω Λεχωνίων θα χορέψει παραδοσιακούς Πηλιορείτικους χορούς. 
Η διαδρομή θα καταλήξει στις Μηλιές, όπου έχει προγραμματιστεί συναυλία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς».


Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια για τη διαδρομή, από τα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Βόλο (Δημητριάδος - Μαυροκορδάτου, τηλ.2421039723) και θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη συναυλία σε προνομιακή τιμή. 
Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων στο τρενάκι και του μεγάλου ενδιαφέροντος ζήτησης εισιτηρίων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πηλιορειτών Κ. Χαλέβας δήλωσαν ότι πρόκειται για άλλη μία εκδήλωση που στοχεύει στην τόνωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας, αλλά και τη γνωριμία των νέων παιδιών με ένα τόσο σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας της περιοχής μας, όπως το τρενάκι του Πηλίου.

Το τρενάκι του Πηλίου υπήρξε δυναμικό στοιχείο πολιτισμού και ανάπτυξης και σημάδεψε έντονα την ιστορία και το περιβάλλον του τόπου. 
Για 76 ολόκληρα χρόνια (1895 - 1971) σκαρφάλωνε το Πήλιο μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα και συνέβαλε καθοριστικά στην αλματώδη ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής. 
Κατασκευαστής του, με φορέα εκμετάλλευσης την Εταιρεία Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, ήταν ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο.

Ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο με πολλή γνώση και φαντασία και χρησιμοποιώντας ντόπιους τεχνίτες, σχεδίασε και κατασκεύασε ανάμεσα στις πλαγιές και τους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων, μία από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές γραμμές του κόσμου, πλάτους 60 εκατοστών, ένα έργο που θα θαυμάζεται πάντα για την υψηλή αισθητική, την μορφολογική του αρμονία και την κατασκευαστική του τελειότητα.

ΠΗΓΗ: Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου