12 Μαΐου 2014

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ (ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ)


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως πάντα τοποθετούμαι ανοιχτά σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, θεωρώ υποχρέωση να τοποθετηθώ και για την υπογραφή ή όχι του σχεδίου της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Εξ αρχής θα πρέπει να δηλώσω ότι η Σ.Σ.Ε είναι από τα σημαντικότερα σημεία δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος. 

Απ' την άλλη πλευρά κάθε σύμβαση είναι ούτως ή άλλως ένα διαρκές μεταβατικό στάδιο με περιορισμένη χρονική διάρκεια. 

Υπό αυτή την έννοια κάθε φορά θα πρέπει να εξετάζεται αν τα αναγραφόμενα σ’ αυτή δημιουργούν συνθήκες ωφέλειας για τους εργαζόμενους τη δεδομένη στιγμή.

Το συγκεκριμένο σχέδιο ασφαλώς και δεν τοποθετεί τον πήχη  σε ψηλό σημείο στις προσδοκίες που απορρέουν, με βάση πάντα τις ανάγκες των συναδέλφων σιδηροδρομικών, ωστόσο λειτουργεί προσθετικά και όχι αφαιρετικά στις σημερινές συνθήκες. 

Ακούγοντας με προσοχή τις τοποθετήσεις των συναδέλφων στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΟΣ, η διαπίστωση ήταν ότι και οι συνάδελφοι που τοποθετήθηκαν αρνητικά στο ενδεχόμενο υπογραφής της σύμβασης αναφέρθηκαν σε ποια ζητήματα θα έπρεπε να περιέχει επιπλέον και όχι για ποια δεν πρέπει να περιέχει. 

Το κείμενο τακτοποιεί αρκετά θεσμικά ζητήματα χωρίς να υπεισέρχεται σε οικονομικά καθώς η άλλη πλευρά σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούσε να διαταραχθεί η "φιλοσοφία" του ενιαίου μισθολογίου. 

Και απ' ότι διαφάνηκε από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, δεν δημιουργήθηκαν ιδανικές συνθήκες σύγκρουσης προκειμένου να διεκδικηθεί αυτός ο στόχος που θα εξασφάλιζαν πιθανότητες νίκης. 

Το κείμενο που πρόκειται να υπογραφεί από την πλευρά του συνδικάτου σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε με αυξημένη πλειοψηφία, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. 

Είναι μια αφετηρία, μια βάση για να διεκδικηθούν στο προσεχές διάστημα ακόμη περισσότερα ζητήματα. 

Από την άλλη πλευρά μίζερες και αδιέξοδες λογικές του όλα ή τίποτα δεν ωφελούν τους σιδηροδρομικούς. 

Δημιουργούν κλίμα ηττοπάθειας τη στιγμή που οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη ακόμη και τις "μικρές"νίκες. 

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ζαβογιάννης Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου