3 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ "ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

03/02/2015

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Ελπίζουμε το πρόσφατο αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών να δικαιώσει τις προσδοκίες όλων μας για ένα καλύτερο αύριο. 

Να αποτελέσουν επιτέλους παρελθόν από την χώρα οι αντιδημοκρατικές πρακτικές και οι πολιτικές λιτότητας που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με τους σιδηροδρομικούς να αποτελούν το πρώτο θύμα τους στην αρχή της δεκαετίας. 

Να επιστρέψει το χαμόγελο και η ελπίδα σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο.

Από την αρχή της δημιουργίας του, το Δίκτυο Σιδηροδρομικών προσπαθεί να φέρει στα συνδικαλιστικά κοινά ένα νέο τρόπο σκέψης και λειτουργίας, επιδιώκοντας την συμμετοχή των σιδηροδρομικών στην λήψη των αποφάσεων ώστε να σταματήσει-περιοριστεί η λειτουργία των γνωστών διευθυντηρίων που αποφασίζουν χωρίς αυτούς εδώ και χρόνια. 

Η προσπάθεια μας όλο αυτό το διάστημα επικεντρώνεται στην επανένωση των εταιρειών για ένα ενιαίο και δημόσιο σιδηρόδρομο που θα ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην οικονομία τις χώρας, στην επαναλειτουργία του δικτύου που έκλεισαν οι μνημονιακές πολιτικές, στις προσλήψεις προσωπικού (και των μαθητών από τον ΟΑΕΔ που εργάζονται ήδη), στην επιστροφή των μεταταγμένων,  για να διασφαλιστεί η συνέχεια και η λειτουργία του μέσου, και φυσικά στην υπογραφή Σ.Σ.Ε που θα λαμβάνουν υπόψην τις πραγματικές μας ανάγκες, διασφαλίζοντας όλες τις θέσεις εργασίας.

Πορευόμαστε με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των σιδηροδρομικών έχοντας απέναντι μας – εκτός των άλλων - και ένα συνδικαλιστικό κατεστημένο που δεν θέλει και δεν μπορεί να αλλάξει στάση και τακτική , ένα κατεστημένο που δεν αντέδρασε ποτέ ουσιαστικά στις πολιτικές αποφάσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. 

Θέτοντας ψεύτικα διλλήματα στους εργαζόμενους για το δήθεν κλείσιμο που έρχεται αν αντιδράσουμε, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, δέχτηκαν τα πάντα. 

Από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που νομιμοποιούσαν το ενιαίο μισθολόγιο μέχρι τις ατέλειωτες εργολαβίες ακόμα και σε καίριες θέσεις λειτουργίας και την πολυδιάσπαση των εταιρειών και την λειτουργία τους στην λογική της κερδοφορίας και μόνο. 


Λειτουργώντας στα πρότυπα της συγκυβέρνησης, συμφωνούσαν σε όλα, ενώ είχαμε και αποφάσεις που ελήφθησαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Στο τελευταίο Προεδρείο, υπερασπιζόμενοι τα αυτονόητα, ζητήσαμε να υπάρξει ολιγοήμερη παράταση στην συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση για το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για την νέα ΣΣΕ. 

Παράλληλα τονίσαμε ότι ακόμα εκκρεμεί μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που θα πρέπει να επιλυθούν πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις. 

Επιστροφή στους σιδηροδρομικούς της παράνομης μείωσης του επιπλέον 25 (δικαστική διεκδίκηση, απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα το 2013 και υλοποιήθηκε το … 2015!), επίλυση θεμάτων της προηγούμενης σύμβασης, ενώ αυτονόητο είναι ότι θα έπρεπε να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης για να έχουμε σαφή εικόνα για την δημοσιονομική πολιτική, για τα εργασιακά (επαναφορά κατώτατου μισθού, κατάργηση μνημονιακών Νόμων κτλπ), αλλά και για το τι πρόκειται να συμβεί στο σιδηρόδρομο. 

Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα  ρευστό περιβάλλον ενόψει εξελίξεων και αλλαγών όπου απαιτείται  σοβαρότητα και προσοχή ώστε οι παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος να είναι επίκαιρες και ουσιαστικές.

Σε όλα αυτά – τα απολύτως αυτονόητα - συναντήσαμε την ανεξήγητη βιασύνη της ΠΑΣΚ, που συνεπικουρούμενη από τις άλλες παρατάξεις ζητούσε το Γενικό συμβούλιο να γίνει άμεσα στις 10 Φλεβάρη. 

Τονίσαμε με τον εκπρόσωπο μας την διαφωνία μας και όταν το κάναμε, δέχτηκαν αυτό να γίνει στις 18 του ίδιου μήνα.

Ελπίζουμε μέχρι τότε ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ να έχουν δρομολογήσει τις εξελίξεις και να έχουν επιλυθεί τα εκκρεμή ζητήματα (που φυσικά εκκρεμούν με ευθύνη τους) και που για εμάς αποτελούν προϋπόθεση για την έναρξη των συζητήσεων με τις Διοικήσεις (νέες ή παλιές).

Ελπίζουμε να δικαιωθούν οι επιλογές των υπολοίπων παρατάξεων και να έχουμε εμείς άδικο, ελπίζουμε να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες μέχρι τότε και εμείς να κάνουμε λάθος.

Το Δίκτυο Σιδηροδρομικών δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πεπατημένη.

Δεν πρόκειται να αποκρύπτουμε τα όσα συζητούνται για τους σιδηροδρομικούς, χωρίς αυτούς.

Δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε όσους προσπαθούν να διχάσουν.

Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να αγωνιζόμαστε για ενιαίο-Δημόσιο Σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του πολίτη, με επαγγελματίες σιδηροδρομικούς  με συγκροτημένα δικαιώματα.

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου