12 Νοεμβρίου 2013

«Ζωντανεύουν» τα τελευταία βαγόνια του τραμ της Θεσσαλονίκης


Σε εργοτάξιο του δήμου μεταφέρθηκαν τα δύο βαγόνια του τραμ Θεσσαλονίκης (το ένα βρισκόταν εγκαταλελειμμένο στο λιμάνι και το άλλο στο Μουσείο Σιδηροδρόμου στο Κορδελιό), που κινδύνευαν να καταστραφούν και είχαν άμεση ανάγκη συντήρησης και αποκατάστασης.


Τα ένα βαγόνι, ιππήλατο, φυλασσόταν στο Μουσείο Σιδηροδρόμου αλλά είχε ανάγκη συντήρησης και αποκατάστασης και το δεύτερο, ηλεκτροκίνητο, αφού χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα των ταινιών “Καραβάν Σαράι” του Τάσου Ψαρά και "Το λιβάδι που δακρύζει" του Θόδωρου Αγγελόπουλου- εγκαταλείφτηκε στην 'τύχη' του στην Προβλήτα 2 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τη φθορά του, είτε λόγω των φυσικών συνθηκών, είτε λόγω έλλειψης στοιχειώδους συντήρησης, ανακοίνωσε ο κεντρικός δήμος.

Τη διάσωση και συντήρηση των τελευταίων συρμών της αστικής σιδηροδρομικής γραμμής (τραμ) που λειτούργησε από το 1893, αρχικά ως ιππήλατο και από το 1908 ως ηλεκτροκίνητο - η λειτουργία του διακόπηκε το 1957 - και την αξιοποίησή τους ως "ζωντανά μνημεία" της νεότερης Θεσσαλονίκης για πολιτιστικούς λόγους είχε προτείνει πριν λίγους μήνες, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση υιοθετήθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης και δρομολογήθηκαν άμεσα οι ενέργειες για την υλοποίησή της, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, μόλις ολοκληρωθεί η ανακατασκευή και η αποκατάστασή τους θα εκτεθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου