2 Μαρτίου 2015

Για το σιδηρόδρομο και τη νέα κυβέρνησηΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;
AN OXI EMEIΣ, ΠΟΙΟΙ;

Αθήνα 2/3/2015

Στις τελευταίες (25/1/2015) πολιτικές εκλογές σημειώθηκε μια κοσμογονία, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, χαρακτηριζόταν ως εξτρεμιστικό, αναρχικό, τρομοκρατικό, ακροαριστερό και για άλλους, συστημικό και κόμμα απατεώνων της εργατικής τάξης, πήρε εντολή από τους εκλογείς να σχηματίσει κυβέρνηση.

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω. Δεν θα κάνω εδώ καμία αναφορά στο χαρακτήρα, την πολιτική και τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι της παρούσης όταν πριν ένα μήνα ο λαός, με τα δικά του κριτήρια, του έδωσε εντολή να  αναζητήσει συμμάχους και να κυβερνήσει με βάση το πρόγραμμα του και τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω αυτό το σημείωμα είναι ότι εδώ και ένα μήνα ακούω και διαβάζω ένα σωρό ανεύθυνα και επικίνδυνα που αφορούν το σιδηρόδρομο. Όλα αυτά ξεκινούν, από εκείνους που τόσα χρόνια υπηρέτησαν με τον πιο άθλιο τρόπο, τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές των κομμάτων τους (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) και τώρα θυμήθηκαν την «αγάπη» τους για το σιδηρόδρομο και χρησιμοποιούνται και από όσους για να καλύψουν δικά τους αδιέξοδα, προσπαθούν να αντιπολιτευτούν με «όποιο κόστος» το ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμη εκθέσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μια δεκαετία, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το σιδηρόδρομο. Με τα στελέχη του τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στον εργασιακό χώρο ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα του σιδηροδρόμου, αποκάλυψε το άθλιο παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος του και σε βάρος των σιδηροδρομικών, επεξεργάστηκε και κατέθεσε επιχειρηματολογία και στοιχεία που σήμερα χρησιμοποιούνται ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ δικαίους και αδίκους, δικαίως και αδίκως!!!

Ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την ημέρα εκλογής του ως Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 2008, μέχρι και το 2013 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συναντήθηκε πάνω από 4 φορές με σιδηροδρομικούς και τους εκπροσώπους τους. Σε αυτές τις συναντήσεις έδειξε ότι ξέρει πολύ καλά τι έχει συμβεί, τι συμβαίνει και την πραγματική αξία του σιδηροδρόμου στην ελληνική οικονομία. Είχε δε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ανατρέψει το αντισιδηροδρομικό πολιτικό πλαίσιο ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.

Ο σημερινός υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκτός των δεκάδων ερωτήσεων και επερωτήσεων που κατέθεσε είτε μόνος του είτε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο τελευταίο Συνέδριο της ΠΟΣ τον Οκτώβρη του 2013 δήλωσε ξεκάθαρα ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το σιδηρόδρομο στην ενιαία δημόσια μορφή που είχε και θα αποδοθούν και ποινικές ευθύνες σε όσους κατασπατάλησαν κοινοτικούς και εθνικούς πόρους στα σιδηροδρομικά έργα οδηγώντας τον ΟΣΕ στη διάλυση και την απαξίωση.

Πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης (σημερινός υπουργός Κοινων. Ασφαλίσεων), Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Λίτσα Αμανατίδου, Νάντια Βαλαβάνη (σημερινή αν. υπουργός οικονομίας), Ηρώ Διώτη, Κώστας Ήσυχος (σημερινός αν. υπουργός εθνικής άμυνας),  Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Βάσω Κατριβάνου, Δημήτρης Κοδέλας, Μιχάλης Κριστωτάκης, Θωμάς Κώτσιας, Στάθης Λεουτσάκος, Ραχήλ Μακρή, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Σταθάς, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Νίκος Χουντής  (σημερινός αν. υπουργός εξωτερικών), Μάξιμος Μπόλας, Αλέκος Καλύβης, Δέσποινα Σπανού, Γιώργος Γαβρίλης (αντιπεριφερειάρχης Πειραιά), Λία Φράγκου κ.α. στήριξαν και συμπαραστάθηκαν στους αγώνες των σιδηροδρομικών με κεντρικό σύνθημα: Ο ΟΣΕ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!!! αποδεχόμενοι το πολιτικό πλαίσιο για το σιδηρόδρομο που επεξεργάστηκε η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι, όπως δηλώθηκε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Π. Λαφαζάνης κ.α., παρά τις δυσκολίες που βάζουν και θα βάλουν τόσο το εσωτερικό σύστημα διαπλοκής όσο και τα καπιταλιστικά κέντρα της Ε.Ε., το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιηθεί στο ακέραιο!!!

Είμαι απόλυτα πεισμένος ότι, εφόσον υφίσταται κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο σιδηρόδρομος δεν θα ιδιωτικοποιηθεί. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα πράγματα είναι εύκολα, το αντίθετο. Το αντισιδηροδρομικό πλαίσιο που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και στήριξαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ γιατί χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαν να το περάσουν, δεν θα ξηλωθεί εύκολα και άμεσα. Και δε θα ξηλωθεί χωρίς ρήξεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ πρέπει να κινηθεί γρήγορα:

1.- Δια μέσου του αρμόδιου υπουργού, να καταθέσει δημόσια την αποδοχή της στο πρόγραμμα που κατέθεσε η οργάνωση το ΣΥΡΙΖΑ για ενιαίο δημόσιο σιδηρόδρομο, πρόγραμμα που έχει την καθολική αποδοχή των σιδηροδρομικών, εκτός ίσως των κομματικών μελών του ΚΚΕ.
2.- Να διορίσει νέο μόνιμο Διοικητικό Συμβούλιο και Διοίκηση στον ΟΣΕ και προσωρινές Διοικήσεις και Διοικητικά Συμβούλια στις εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ που να εργαστούν για την υλοποίηση της ενοποίησης του σιδηροδρόμου.
3.- Κατάρτιση σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και την κοινωνία, νέας συμφωνίας κράτους – σιδηροδρόμου (άνοιγμα γραμμών, σταθμών κ.α. σύνδεση με λιμάνια, αξιοποίηση εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο κ.α.), νέου υπηρεσιακού οργανισμού και οργανογράμματος, νέου κανονισμού εργασίας προσωπικού, νέου συστήματος προαγωγών από τον εισαγωγικό βαθμό μέχρι και το βαθμό του Διευθυντή, νέου κανονισμού Δευτερευουσών απολαβών, νέου κανονισμού ωρών εργασίας και ανάπαυσης.
4.- Επαναφορά όσων σιδηροδρομικών μετατάχθηκαν οικειοθελώς και μη, με το ν. 3891/10, πρόσληψη μετά την εκπαίδευση τους όσων μαθητών εκπαιδεύονται σήμερα στο σιδηρόδρομο, άνοιγμα λειτουργιών (π.χ. κλινάμαξες) που καταργήθηκαν.
5.- Οριστική διαγραφή των υποτιθέμενων χρεών που καταλογίζονται στον ΟΣΕ, ενώ αφορούν το δημόσιο. Ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων.
6.- Εξεταστική επιτροπή για το τεράστιο σκάνδαλο του σιδηροδρόμου. Να θυμίσω ότι, τον Ιούνη του 2010  είχαμε καταθέσει ως Ομοσπονδία (την είχα υπογράψει ως  αν. γενικός Γραμματέας) και με τη συμπαράσταση του αείμνηστου συντρόφου Δήμου Τσακνιά, αγωγή για τα σκάνδαλα στον ΟΣΕ που μπήκε γρήγορα στο αρχείο.

Η γρήγορη δρομολόγηση των παραπάνω προτάσεων θα δώσει τη δυνατότητα στο σιδηρόδρομο να παίξει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας καις τους σιδηροδρομικούς τη δυνατότητα να συνεχίσουν με ηρεμία και ασφάλεια το δύσκολο έργο που επιτελούν και σήμερα κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Καλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ρήξεις ώστε να υλοποιηθούν οι παραπάνω θέσεις των σιδηροδρομικών.
Καλώ τους συντρόφους βουλευτές να συνεχίσουν να στηρίζουν το σιδηρόδρομο με τις αναγκαίες κοινοβουλευτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες.
Καλώ τους σιδηροδρομικούς και τα συνδικάτα να ετοιμαστούμε όσο γίνεται καλύτερα προκειμένου να στηρίξουμε την υλοποίηση των παραπάνω θέσεων.

ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;
AN OXI ΕΜΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ;

Παναγιώτης Τερζόγλου
Μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών
Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου