25 Ιουλίου 2013

Τραγωδία στην Ισπανία - Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας


ΙΣΠΑΝΙΑ: Δεκάδες νεκροί από εκτροχιασμό τρένουΣύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τρένο κινούνταν με ταχύτητα 180 χλμ την ώρα, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο το όριο ταχύτητας είναι 80 χλμ. 
Πάντως, στην ευθεία, μπορεί να φτάσει τα 250 χλμ. την ώρα

Τουλάχιστον 69 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 143 τραυματίστηκαν κατά τον εκτροχιασμό του τρένου την Τετάρτη το βράδυ στις παρυφές της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη Γαλικία της βόρειας Ισπανίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Περιφερειακό Δικαστήριο της Γαλικίας.

Οι διασώστες έχουν ανασύρει 65 φορείς πτώματα από τα συντρίμμια των βαγονιών του τρένου, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "ορισμένα τμήματα" του τρένου δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί.
Την υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει το τρένο, "προκρίνει" ο ισπανικός τύπος ως το πιθανότερο αίτιο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στη Γαλικία.

"Η μεγάλη ταχύτητα σε μια στροφή, μια πιθανή αιτία του ατυχήματος", έγραψε η μεγάλη καθημερινή εφημερίδα της Ισπανίας, El Pais. 

Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην έρευνα, η εφημερίδα ανέφερε, ότι το τρένο κατά τη στιγμή του δυστυχήματος, διερχόταν μια στροφή έχοντας αναπτύξει ταχύτητα, 180 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ το σημείο είχε περιορισμό ταχύτητας, στα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα "Αυτή ήταν μια πολύ-πολύ δύσκολη κλειστή στροφή. 
Για το λόγο αυτό στο σημείο όπου το τρένο εκτροχιάστηκε, απαγορεύεται η ταχύτητα να είναι πάνω από 80 χιλιόμετρα ανά ώρα", πρόσθεσε η El Pais.
Ένας εκπρόσωπος της Renfe, της ισπανικής εταιρείας σιδηροδρόμων, είπε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.«Πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε τα αίτια του δυστυχήματος, θα ξέρουμε σύντομα την ταχύτητα όταν αναλύσουμε τα μαύρα κουτιά του τρένου", πρόσθεσε.

"Φονική ταχύτητα», έγραψε στον τίτλο της και η εφημερίδα El Mundo, αναφέροντας ότι το τρένο είχε αναπτύξει ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα, σε ένα σημείο όπου η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα ήταν τα 80 χιλιόμετρα. "Η επιτάχυνση του τρένου είναι μία από τις κυρίαρχες εξηγήσεις για το δυστύχημα", έγραψε η εφημερίδα.

"Η πρώτη υπόθεση είναι, ότι η αιτία του δυστυχήματος βρίσκεται στην ταχύτητα» σχολίασε η La Voz de Galicia, η μεγαλύτερη περιφερειακή εφημερίδα της Γαλικίας. 

Το τρένο από τη Μαδρίτη κατευθυνόταν προς την πόλη της Φερόλ, στις ακτές του Ατλαντικού, και μετέφερε 218 επιβάτες και τέσσερις υπαλλήλους της Renfe. 
Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση των αρχών. 
Η περιφερειακή κυβέρνηση έχει αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν 141 τραυματίες. 

Η Ισπανία, έχει πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο σιδηροδρόμων με γραμμές μήκους 3.100 χιλιομέτρων, και είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, πίσω από την Κίνα, σε μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου