10 Μαΐου 2013

Οι 211 «ποντικοί» που έκλεβαν καλώδια του ΟΣΕ από Αχαρνές – ΛιβαδειάΈνα από τα αδύνατα σημεία του ΟΣΕ είναι η μη φύλαξη του δικτύου. Άλλωστε, πως μπορεί να γίνει αυτό, όταν ο βασικός σιδηροδρομικός άξονας Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη / Προμαχώνας έχει συνολικό μήκος 950 χλμ.

Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται οι δολιοφθορείς του δικτύου ή αλλιώς οι «ποντικοί» που κλέβουν καλώδια και λοιπά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας αποδεικνύονται δυο πράγματα: 
α) οι κλοπές είναι προμελετημένες από επαγγελματίες, με αξιοσημείωτο οικονομικό όφελος και 
β) εμπλοκή έχουν και Έλληνες, όχι μόνο αλλοδαποί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομική Δ/νση Αττικής και Βοιωτίας, δηλαδή ουσιαστικά για το σιδηροδρομικό δίκτυο από τις Αχαρνές έως τη Λιβαδειά, έχουν εκπονηθεί ειδικότερα σχέδια δράσης, προσαρμοσμένα στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, κατά την κατάρτιση των οποίων συνεκτιμώνται και οι τρόποι ενέργειας των δραστών, οι ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής, καθώς και κάθε σχετική πληροφορία και στοιχεία.

Ενδεικτικά, από το 2010 μέχρι και τις 21 Μαρτίου 2013:
  • Από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δ. Αττικής, σχηματίστηκαν 12 δικογραφίες (εκ των οποίων οι 8 με την αυτόφωρη διαδικασία) και συνελήφθησαν συνολικά 47 άτομα, εκ των οποίων οι 4 ημεδαποί ως ιδιοκτήτες εταιρειών ανακύκλωσης παλαιών μετάλλων (scrap), για την αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και 40 αλλοδαποί ως δράστες-μέλη κυκλωμάτων που διενεργούσαν κατ’ εξακολούθηση κλοπές από δίκτυα του ΟΣΕ - Προαστιακού.
  • Από τα Τμήματα Ασφαλείας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, σχηματίστηκαν 39 δικογραφίες και συνελήφθησαν συνολικά 27 άτομα.

Επίσης, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Αστυνομικής Δ/νσης Βοιωτίας, κατά τα έτη 2006-2012, συνελήφθησαν 137 άτομα (53 ημεδαποί και 74 αλλοδαποί) για κλοπές χαλκού από το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής.

ΠΗΓΗ: metaforespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου