12 Φεβρουαρίου 2013

Γ.Γ. Υπουρείου Οικονομικών: Σε πολύ ψηλά επίπεδα ο κατώτατος μισθός


Την άποψη ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος, στη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μέργος, παρά το γεγονός ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει μειωθεί, ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας πως το εν λόγω ζήτημα πρέπει να «πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, η τρόικα παραμένει αμετακίνητη στην αξίωσή της περί κατάργησης των μισθολογικών ωριμάνσεων, καθώς, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας, διατήρηση των προσαυξήσεων ανά τριετία συνιστά ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η αναθέρμανση του «μετώπου» των ωριμάνσεων συμπίπτει με τη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου βασικού μισθού και του μηχανισμού αξιολόγησης του, ενός μηχανισμού που ενδέχεται να προτείνει ακόμα και τη μείωση του βασικού ακαθάριστου μισθού κάτω από το υφιστάμενο όριο των 586,08 ευρώ, πάντα σε σχέση με τις δημοσιονομικές εξελίξεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

«Στην πραγματικότητα», τονίζει η Καθημερινή, «έχουμε εισέλθει σε μία νέα διαδικασία μείωσης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα επανακαθοριστεί διοικητικά σε κενό συλλογικών συμβάσεων εργασίας», δεδομένου ότι στις 14 Φεβρουαρίου λήγει το σχεδόν σύνολο των εν λόγω συμβάσεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις που παραμένουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2013 ή το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου