16 Ιουλίου 2014

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ 3 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.) που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Κάνιγγος 6 και εκπροσωπείται νόμιμα.

Π Ρ Ο Σ: 
1. Τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, Παπάγου).
2. Τον «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Σ.Ε.) Α.Ε.» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Καρόλου 1-3 και εκπροσωπείται νόμιμα.
3. Την «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ.)  Α.Ε.» 
4. Την  «ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Καρόλου 1-3, και εκπροσωπείται νόμιμα.


Φέτος το καλοκαίρι, μπροστά στα μάτια όλων, συντελείται ένα κορυφαίο δράμα. Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι, που συνέβαλαν ουσιαστικά τις προηγούμενες δεκαετίες στην ανάπτυξη της πατρίδας μας, οδηγούνται πλέον σε γενική απαξίωση, αποδιοργάνωση  και λειτουργική διάλυση. 

Η καθημερινή εικόνα διαμορφώνεται από τις ματαιώσεις δρομολογίων, τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, τροχαίο υλικό, ανταλλακτικά, αναλώσιμα (λάδια κ.λπ.), έλλειψη καθαριότητας στους συρμούς και τους σταθμούς και άλλα πολλά. 
Τα απαράδεκτα μέτρα, που έλαβαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, στο όνομα δήθεν της εξυγίανσης του ΟΣΕ, ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγούσαν στη σημερινή τραγική κατάσταση, για την οποία έγκαιρα προειδοποίησε το συνδικαλιστικό κίνημα και οι σιδηροδρομικοί με όσες δυνάμεις διέθεταν και κόντρα σ’ ένα πολυκέφαλο προπαγανδιστικό-συκοφαντικό μηχανισμό, αγωνίστηκαν να αποτρέψουν και καθημερινά πασχίζουν να κρατήσουν όρθιο το σιδηρόδρομο, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό γεγονός, που αποδέχεστε και εσείς. 

Πέρα όμως από τις πολιτικές επιλογές και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ενοχοποιούνται για το σημερινό κατάντημα, και οι ίδιες οι διοικήσεις  των 3 εταιρειών - ΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ - με την αδράνεια που τις διακρίνει, ως προς την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, έχουν συντελέσει στην επιδείνωση της κατάστασης. 

Έτσι και εντελώς ενδεικτικά:
Α. Συνεχίζονται οι απαράδεκτες τρομερές καθυστερήσεις στα έργα υποδομής, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λειτουργία των νέων συστημάτων και να απαιτείται περισσότερο προσωπικό για την κυκλοφορία και τον έλεγχο. 
Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού στους σχετικούς κλάδους (σταθμάρχες, κλειδούχοι) δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία.
Β. Η ΕΕΣΣΤΥ βρίσκεται σε πορεία πλήρους κατάρρευσης. Η έλλειψη ανταλλακτικών και προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να μην συντηρούνται τα τρένα με ότι αυτό συνεπάγεται σε δυνατότητα τήρησης των δρομολογίων, καθυστερήσεων και ασφάλειας.
Γ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξ αιτίας των μετατάξεων και των συνταξιοδοτήσεων αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (μηχανοδηγοί, συνοδοί)
Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα δρομολογίων τόσο των επιβατικών όσο και των εμπορικών αμαξοστοιχιών, καθώς επιδιώκει μεγάλες μεταφορικές συμφωνίες τις οποίες δεν μπορεί να υλοποιήσει. Τα προβλήματα αυτά περιπλέκονται και δυσχεραίνουν την λειτουργία της εταιρείας εξ αιτίας του σοβαρού διοικητικού ελλείμματος.

Εν όψει των ανωτέρω ζητάμε τη λήψη των παρακάτω άμεσων μέτρων:

1. Κάλυψη των τεράστιων κενών οργανικών θέσεων προσωπικού, τόσο με προσλήψεις όσο και με την άμεση επιστροφή όσων σιδηροδρομικών μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και επιθυμούν να επιστρέψουν.
2. Ολοκλήρωση των έργων της υποδομής που έπρεπε να έχουν παραδοθεί και καρκινοβατούν, για την ασφάλεια της κυκλοφορίας - η οποία υποβαθμίζεται συνεχώς - σε συνδυασμό με  την προμήθεια τροχαίου υλικού και ανταλλακτικών που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του σιδηροδρόμου.
3. Σταμάτημα των αυταρχικών μεθόδων που μετέρχονται  οι διοικήσεις των εταιρειών  έναντι των εργαζομένων, επιδιώκοντας την τρομοκράτηση τους μέσω διοικητικών μέτρων αποκρύπτοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο είτε την ανεπάρκειά τους είτε τη σκοπιμότητά τους. 
4. Τήρηση εκ μέρους των διοικήσεων  των δεσμεύσεων που ανέλαβαν με την υπογραφή των  Σ.Σ.Ε. τις οποίες  ετσιθελικά αρνούνται να εφαρμόσουν στο σύνολό τους, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την τραγική πραγματικότητα που πολλές φορές επιδεινώνεται και από τις δικές τους αποφάσεις. 

Σας δηλώνουμε ότι εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, δεν δρομολογηθεί η επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων και δεν να υπάρξουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του σιδηρόδρομου και η δουλειά μας.

-------------------------------------------------

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  τον Ο.Σ.Ε., την Ε.Ε.Σ.ΣΤ.Υ.  Α.Ε. και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.

Αθήνα  15 Ιουλίου 2014

Ο Πρόεδρος
ΠΑΝΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΟΥΡΛΙΑΚΑΣ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου